ELS . 14 Maart 2018 . 0 comments

Adopteer eens een (oudere) kat

Ben je op zoek naar een gezelschapsdier en mag het wat rustiger? Ga zeker langs in een asiel in je buurt en geef een (oudere) kat nog een warme thuis!

Het is weer stilaan de tijd van het jaar waarop asielen overspoeld worden met zwangere katjes en met nestjes. Wil je zo’n katje of een kitten adopteren uit een asiel, dan zeggen wij natuurlijk: doen! Wat is er leuker dan een asieldier een nieuwe kans te geven?

Maar vergeet de oudere katten niet. Vaak is het voor wat oudere asielkatten moeilijker om een nieuwe thuis te vinden. Ze passen zich soms wat moeilijker aan aan het leven in het asiel en de fratsen en capriolen van hun jongere lotgenoten. Ze ‘verstoppen’ zich dan ook vaak op een rustig(er) plekje; in of achter een mandje of op een schapje in de hoogte. Hierdoor merken kandidaat adoptanten hen vaak niet onmiddellijk op.

We adopteerden bijna 8 jaar geleden zelf een senior (8+ j.) kat. Bas noemt hij. En wat een schat is hij! Spinnen doet ie als de beste, net zoals kopjes geven, spelen met Billie – onze hond - en snoepjes stelen uit de voorraadkast. Ja ja, een deugniet is Bas ook nog steeds.


Ben je op zoek naar een gezelschapsdier en mag het wat rustiger? Ga zeker langs in een asiel in je buurt en geef een (oudere) kat nog een warme thuis!

1. Oudere katten zijn rustiger dan kittens. Dit wil niet zeggen dat je niet meer met hen mag spelen. Integendeel, spelen is en blijft belangrijk voor een kat! Maar het spelen is minder wild; klimmen in gordijnen, zand uit de bloempotten halen, vazen omgooien, … Dat hoeft niet per se meer voor een seniorkat.

Het karakter van oudere katten is ook vaak beter gekend. Informeer even bij de verzorgers in het asiel en je weet snel of die leuke senior kat een speelvogel is of liever rustig op je schoot een dutje doet.

2. Oudere katten hebben vaak al veel geleerd en weten (meestal) wat hoort en wat niet. Kattenbaktraining en aanleren om de krabpaal te gebruiken ipv je zetel hoeft bij de meeste oudere katten niet. ‘Wijsheid komt met de jaren’ zegt men toch?

3. Is het vriendje van je oudere kat overleden en denk je om een nieuwe speelkameraad voor je kat in huis te halen? Dan is een andere senior kat vaak een betere keuze dan een speels en druk kitten.

4. Ook in een gezin met (zeer) jonge kinderen heeft een oudere kat een plaatsje. Kittens zijn fysiek nog erg kwetsbaar en wilde spelletjes leiden soms wel eens tot ongelukken. Oudere katten zijn meestal wat kalmer en kunnen situaties beter inschatten. Gaat het er wat te wild aan toe voor hen, dan zullen ze vaak een rustig(er) plaatsje opzoeken om uit te rusten.

5. Ben je wat ouder? Ook dan is een senior kat fijn gezelschap. Lekker gezellig samen in de zetel; jij met een goed boek of een leuk programma op tv, je kat spinnend op je schoot.

6. Je hoort soms mensen zeggen; “Oudere katten worden sneller ziek of hebben al een medische achtergrond”. Dat is niet noodzakelijk het geval. Het gebeurt dat een (oudere) kat soms wat extra zorg vraagt. Bas heeft bijvoorbeeld een voedselallergie (en hij eet zo graag :( ). Voordeel is dat de medische achtergrond van oudere katten (meestal) gekend is en je dus minder voor verrassingen komt te staan.

Maar vooral:

Je geeft een oudere kat nog een aantal mooie jaren!

 

Meer info:

https://www.lne.be/erkende-asielen
https://www.pets.be/katten

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden*

Recent posts

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »