ELS . 28 December 2017 . 0 comments

Vuurwerk... leuk! maar niet voor de poes!

Net als knallende kurken hoort vuurwerk bij de start van het nieuwe jaar. Een avond vol ambiance, champagne, knallen en lawaai. Of toch voor ons. Voor katten is al dat feestgedruis minder goed nieuws. Vele katten zijn al niet zo gek op uitbundig bezoek. Knallend vuurwerk is voor onze viervoeters helemaal niet zo leuk!

Enkele tips i.v.m vuurwerk ...

 • Hou je katten binnen bij vuurwerk! Zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn. Soms schrikken dieren zo hard van de knallen en de lichtflitsen dat ze in paniek wegrennen en zo verloren lopen.
  Heb je schrik dat je kat toch naar buiten glipt tijdens vuurwerk, zet hem/haar dan in een ruimte waaruit ze niet kan ontsnappen. Liefst een rustige ruimte, afgeschermd van het lawaai. 
  Zorg dat je kat gechipt en geregistreerd is en haar naamkokertje om heeft, mocht zij onverhoopt weglopen of ontsnappen.
 • Als je kat zich niet op haar gemak voelt tijdens de festiviteiten, zal ze willen schuilen op een veilig plekje. En schuilen... dat doet ze het liefst alleen. Laat je dier zelf een rustig plekje opzoeken in huis. Een plekje waar het zich prettig(er) voelt. Sluit de kamers met de favoriete schuil- en rustplekjes van je kat dus niet af en laat je kat zelf kiezen waar ze zich voor het lawaai en de drukte wil terugtrekken.
 • Zorg ervoor dat eten en drinken, een kattenbak en krabplankje beschikbaar zijn op deze 'veilige plaatsen' en dat je kat de drukte niet moet trotseren om een hapje te eten of op de kattenbak te gaan. Verwijder deze niet van hun vaste plaats, maar plaats indien nodig extra voederbakjes, ... op de voor je kat 'veilige plekjes'. 
 • Indien er veel lawaai is, zet dan de radio of muziek rustig op op de plaats waar je kat zich bevindt. De plotse prikkels en achtergrondgeluiden vallen zo iets minder op voor je kat.
  Geef haar zoveel mogelijk afleiding met speeltjes en met geuren zoals valeriaan (rustgevend) of kattenkruid. Zie ook ons blogartikel over kruiden voor katten.
 • Focus je tijdens deze dagen niet te hard op voedselverrijking. Zulke spelletjes zijn voor veilige momenten. Als katten angstig zijn, hebben ze geen zin in moeilijke spelletjes om aan eten te geraken. Hoe zou je zelf zijn ;) ?
 • Reageer niet overdreven bezorgd op het gedrag van je kat en laat haar rustig schuilen. Als je overdreven veel aandacht geeft aan je kat op deze momenten dan bevestig je voor je kat dat er iets mis is en dat haar angst terecht is. Gedraag je zo normaal en kalm mogelijk. Behandel haar zoals je dat doet op een normale dag. Straf je dier ook niet bij een angstige reactie! 


En verder ... geniet van de feestdagen! En tot volgend jaar!

Els

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden*

Recent posts

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »